Αγίου Αλεξάνδρου 81 & Πλειάδων 7, Παλαιό Φάληρο

Γιατί έχω χαμηλή πίεση νερού ή δεν έχω νερό στο σπίτι;

Γιατί δεν έχω νερό στο σπίτι

20 Ιουνίου, 2024

Facebook
Twitter

Δεν είναι σπάνιο να προσπαθείτε να κάνετε ντουζ ή να πλύνετε τα πιάτα και το νερό ίσα που να βγαίνει. Σίγουρα θα αναρρωτηθήκατε γιατί δεν έχω καθόλου νερό στο σπίτι; ή γιατί έχω χαμηλή πίεση νερούΥπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που οδηγούν στην χαμηλή πίεση νερού, όπως η διάβρωση των σωληνώσεων ή οι βλάβες στο σύστημα ύδρευσης της περιοχής σας. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλα τα αίτια και θα σας πούμε πως να αντιμετωπίσετε κάθε είδους πρόβλημα.

Διάβρωση των σωληνώσεων

Η διάβρωση των σωληνώσεων είναι ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα κι ένας από τους κύριους λόγους που έχετε χαμηλή πίεση νερού ή δεν έχετε καθόλου νερό στο σπίτι. Οι περισσότεροι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από χάλυβα ή χαλκό και αντέχουν περίπου 20 χρόνια. 

Ωστόσο, οι σωλήνες μπορεί να σκουριάσουν, και η συσσώρευση σκουριάς να προκαλέσει διάβρωση. Αν δείτε σκουριά στην εξωτερική επιφάνεια των σωληνώσεων, μπορεί να είναι μια ένδειξη. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε πως μπορεί να υπάρχει διάβρωση στο εσωτερικό των σωληνώσεων ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εξωτερικές ενδείξεις. Η ενδεδειγμένη λύση είναι να καλέσετε έναν υδραυλικό γιατί χρειάζονται υδραυλικές εργασίες όπως ο έλεγχος και ο καθαρισμός των σωλήνων.

Βουλωμένοι σωλήνες

Οι σωλήνες, όπως είπαμε, μπορεί να διαβρωθούν λόγω σκουριάς αλλά μπορούν επίσης και να βουλώσουν. Κύριες αιτίες είναι τα άλατα και τα ορυκτά ιζήματα. Αν έχετε παρατηρήσει άλατα στις βρύσες σας ή στη μπαταρία του ντουζ, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα καθαρίσετε με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι.

Βάλτε μαγειρική σόδα στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε, και στη συνέχεια βάλτε λευκό ξίδι σε μία σακουλίτσα. Τυλίξτε τη σακούλα με το ξίδι στην επιφάνεια που είχατε βάλει νωρίτερα τη σόδα και αφήστε τα έτσι για κάποιες ώρες. Αν μετά από αυτό, εξακολουθείτε να έχετε χαμηλή πίεση νερού, επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό, γιατί μάλλον υπάρχει φράξιμο βαθύτερα στις σωληνώσεις. 

Υψηλή χρήση νερού στη γειτονιά

Η υψηλή χρήση νερού στη γειτονιά μπορεί να είναι ο λόγος που έχετε χαμηλή πίεση νερού. Ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει υψηλότερη χρήση νερού, όπου περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ντουζ μετά την παραλία ή τραβάνε νερό για να ποτίσουν τα φυτά τους. 

Επίσης όταν βρίσκεστε σε νησί με πολλά τουριστικά καταλύματα με πισίνες, είναι σχεδόν βέβαιο πως η χαμηλή πίεση οφείλεται στο ότι πολλοί άνθρωποι τραβάνε νερό ταυτόχρονα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δήμο σας και να δείτε ποιες είναι οι “ώρες αιχμής” κατανάλωσης νερού, ώστε να κάνετε χρήση τις ώρες που δεν χρησιμοποιούν πολλά άτομα μαζί.

Βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης 

Βλαβες στο δικτυο υδρευσης

Πολλές φορές ο λόγος που δεν έχετε νερό στο σπίτι είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ύδρευσης στην περιοχή σας. Ορισμένες φορές δεν πρόκειται για βλάβη, αλλά για προγραμματισμένη διακοπή. Η εταιρεία ύδρευσης έχει ανακοινώσει την διακοπή, αλλά μπορεί να μην έχετε δει την ανακοίνωση.

Εκτός από προγραμματισμένες διακοπές, η χαμηλή πίεση νερού μπορεί να οφείλεται σε βλάβη, όπως για παράδειγμα να έχει σπάσει ένας αγωγός μεταφοράς νερού. Αν έχετε πρόβλημα υδροδότησης, επικοινωνήστε με κάποιον γείτονά σας, για να δείτε αν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Εάν έχει το ίδιο θέμα, καλέστε την εταιρεία ύδρευσης και ενημερώστε τους ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή σας. Αυτοί θα στείλουν ένα συνεργείο να επισκευάσει τη βλάβη.

Διαρροή νερού

Εκτός από βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης, το γιατί δεν έχω νερό στο σπίτι μου μπορεί να οφείλεται σε διαρροή νερού από τα υδραυλικά μου. Αυτές οι διαρροές μπορούν να είναι σε εξωτερικούς σωλήνες ή σε εσωτερικούς. 

Εάν είναι στους εξωτερικούς σωλήνες, θα πρέπει να τους εξετάσετε για να δείτε αν κάποιος έχει κάποια τρύπα και “χάνει” νερό. Αν πρόκειται για διαρροή νερού μέσα στον τοίχο, μπορεί να δείτε υγρασία και μούχλα σε τοίχους και ταβάνι. Και στις δύο περιπτώσεις καλέστε άμεσα έναν υδραυλικό για να επισκευάσει τη ζημιά.

Κλειστή κύρια βαλβίδα διακοπής

Η κύρια βαλβίδα διακοπής νερού του σπιτιού θα πρέπει να βρίσκεται στο “on”. Κάποιες φορές όμως μπορεί κατά λάθος να κινηθεί προς το “off”. Σε αυτή την περίπτωση ελέγξτε τη βαλβίδα και μετακινήστε τη στο “on”.  Αν συνεχίζεται να έχετε χαμηλή πίεση νερού, τότε το πρόβλημα οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία.

Σφάλμα στον ρυθμιστή πίεσης

Ορισμένα σπίτια διαθέτουν ρυθμιστή πίεσης. Αν το σπίτι σας έχει ρυθμιστή πίεσης, τότε η χαμηλή πίεση νερού μπορεί να οφείλεται σε πιθανή βλάβη του. Μπορείτε να δείτε τη μάρκα και το μοντέλου του ρυθμιστή και να τον αντικαταστήσετε μόνοι σας, ή μπορείτε να καλέσετε έναν υδραυλικό να ελέγξει το πρόβλημα, να βεβαιωθεί ότι πρόκειται γι’αυτό το πρόβλημα και να κάνει εκείνος την αντικατάσταση.

Συμπερασματικά, η απαντηση στο ερώτημα γιατί δεν έχω νερό στο σπίτι; ή γιατί η πίεση νερού είναι χαμηλή, μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια. Μπορεί οι σωλήνες να έχουν διαβρωθεί ή να έχουν βουλώσει, μπορεί να υπάρχει βλάβη ή διαρροή, υψηλή χρήση νερού ή κάποιο πρόβλημα με τη βαλβίδα διακοπής ή τον ρυθμιστή πίεσης. Για κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα συμβουλευτείτε τις λύσεις που σας προτείνουμε και πράξτε αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση αν δεν είστε σίγουροι επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υδραυλικό για να αξιολογήσει την κατάσταση.

 

Δείτε επίσης: Πως να κάνω μια υδραυλική εγκατάσταση;